Scielo RSS <![CDATA[Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales]]> http://www.scielo.org.bo/rss.php?pid=2409-161820190001&lang=es vol. 6 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.bo/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.bo <link>http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description/> </item> <item> <title/> <link>http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<b>Materiales compuestos de almidón/alcohol polivinílico para la liberación controlada de urea</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El nitrógeno es uno de los elementos más importantes para el crecimiento de los cultivos. Su aplicación actual, usualmente como urea, implica rendimientos bajos, con más del 50% del fertilizante desaprovechado por el cultivo de interés. Varias estrategias se han desarrollado para mejorar esta eficiencia de uso, siendo los fertilizantes de liberación controlada una alternativa prometedora. En este sentido, el presente trabajo propuso el desarrollo de películas compuestas de almidón de yuca/alcohol polivinílico (PVA) incorporadas con urea como un medio para lograr su liberación controlada. De esta forma, se planteó inicialmente un diseño factorial de filtrado para determinar los factores más significativos que afectan en la capacidad de absorción de agua de las películas compuestas (variable de respuesta); los cuales fueron analizados mediante un diseño factorial 2³ con tres puntos centrales. Las películas preparadas con mayores proporciones de ácido cítrico (plastificante) resultaron en una menor capacidad de absorción de agua independientemente de la cantidad de urea utilizada. La cantidad de glicerol, alcohol polivinílico y almidón no ejercieron un efecto significativo en las condiciones empleadas. Se buscaron las condiciones que dieron lugar a la menor capacidad de absorción de agua dado que se relaciona con una liberación más lenta de la urea incorporada. Una liberación más lenta de la urea podría estar en mejor sincronía con la demanda de nitrógeno del cultivo, mejorando el uso de eficiencia del mismo.<hr/>Abstract Nitrogen is one of the most important elements for the growth of crops. Its current application, usually as urea, implies low yields, with more than 50% of the fertilizer being wasted by the crop of interest. Several strategies have been developed to improve this efficiency of use, with controlled release fertilizers being a promising alternative. In this sense, the present work proposed the development of films composed of cassava starch / polyvinyl alcohol (PVA) incorporated with urea as a means to achieve its controlled release. In this way, a factorial filtering design was initially proposed to determine the most significant factors that affect the water absorption capacity of composite films (response variable); which were analyzed by a factorial design 23 with three central points. Films prepared with higher proportions of citric acid (plasticizer) resulted in a lower water absorption capacity regardless of the amount of urea used. The amount of glycerol, polyvinyl alcohol and starch did not exert a significant effect on the conditions employed. The conditions that gave rise to the lower water absorption capacity were sought since it is related to a slower release of the incorporated urea. A slower release of urea could be in better synchrony with the nitrogen demand of the crop, improving the use of its efficiency. <![CDATA[<b>Evaluación de la propagación de bambú (Guadua Angustifolia Kunth y Guadua angustifolia bicolor) con diferentes segmentos vegetativos, en la Estación Experimental Sapecho</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La factibilidad de la propagación asexual en el cultivo del bambú, no es una práctica convencional por las dificultades de obtención de semillas dado su largo ciclo de floración. Los objetivos de la investigación fueron a) identificar la variedad de bambú que presente los mejores resultados en la reproducción vegetativa y b) determinar el método de propagación que resulte en mejores índices de prendimiento y crecimiento en fase de vivero. La investigación fue en la Estación Experimental Sapecho, las variedades evaluadas fueron Guadua angustifolia bicolor y Guadua angustifolia Khunt con métodos de propagación porculmo basal con dos nudos, parte apical del tallo con dos nudos y parte radicular, el diseño experimental para las variables de porcentaje de prendimiento y días a la brotación fue un arreglo factorial distribuido en un diseño completamente al azar; para las variables altura de planta, número de brotes, diámetro del cuello del brote principal, longitud y diámetro de la raíz, y porcentaje de sobrevivencia se empleó un diseño completamente al azar, esto debido a la pérdida de la variedad Guadua angustifolia Khunt entre los 30 y 60 días después de la siembra. Los mejores resultados para el porcentaje de prendimiento fueron para la variedad Guadua angustifolia bicolor con 44.08% a los 30 días y 77.40% a los 60 días. La aplicación del método de propagación por culmo basal con dos nudos dió mejores resultados para la altura de planta (87.24 cm), número de brotes (4 brotes), diámetro del cuello del brote principal (4.94 mm), longitud de la raíz (34.30 cm), diámetro de la raíz (3.63 mm) y porcentaje de sobrevivencia (97.40%). Por todo lo expuesto se concluye que la variedad de bambú que presentó mejores resultados de reproducción vegetativa en la fase de vivero fue Guadua angustifolia bicolor con el método de propagación por culmo basal con dos nudos, siendo recmendable para su propagación.<hr/>Abstract The feasibility of asexual propagation in the cultivation of bamboo is not a conventional practice due to the difficulties of obtaining seeds given its long flowering cycle. The objectives of the research were to a) identify the variety of bamboo that presents the best results in vegetative reproduction and b) determine the method of propagation that results in better rates of capture and growth in the nursery phase. The investigation was in Sapecho Experimental Station, the evaluated varieties were Guadua angustifolia bicolor and Guadua angustifolia Kunth with propagation methods by basal culm with two knots, apical part of the stem with two knots and part radicular, the experimental design for the percentage variables of capture and days to sprouting was a factorial arrangement distributed in a completely random design; for the variables height of plant, number of shoots, diameter of the neck of the main shoot, length and diameter of the root, and percentage of survival a completely randomized design was used, this due to the loss of the variety Guadua angustifolia Kunth between 30 and 60 days after sowing. The best results for the percentage of capture were for the variety Guadua angustifolia bicolor with 44.08% at 30 days and 77.40% at 60 days. The application of the method of propagation by basal culm with two knots gave better results for the height of plant (87.24 cm), number of shoots (4 shoots), diameter of the neck of the main shoot (4.94 mm), length ofthe root (34.30 cm), diameter of the root (3.63 mm) and percentage of survival (97.40%). For all the above it is concluded that the bamboo variety that showed the best vegetative reproduction results in the nursery phase was Guadua angustifolia bicolor with the method of propagation by basal culm with two knots, being recommended for its propagation. <![CDATA[<b>Evaluación de tres métodos de desinfección para el establecimiento in vitro de papaya (Carica papaya L.) </b><b>En la estación experimental Sapecho</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El cultivo de la papaya presenta ventajas a diferencia de otros cultivos como la calidad del fruto, desarrollo vegetativo corto y la cosecha semanal después de haber iniciado la producción, permitiendo el rápido retorno del capital invertido. La producción de papaya es afectada por enfermedades causadas por hongos y bacterias, siendo estos los principales problemas de mayor limitación. Una forma de obtener plantas libres de patógenos es a través del cultivo de tejidos in vitro. El presente trabajo se realizó con el objetivo de realizar el establecimiento in vitro del cultivo de papaya utilizando tres métodos de desinfección en yemas apicales de las variedades Red Lady y Salvietty. El estudio fue desarrollado en la Estación Experimental Sapecho situada en el municipio de Palos Blancos del departamento de La Paz, para la desinfección de los explantes se utilizaron tres métodos, el primer método de desinfección fue solamente con hipoclorito de sodio y en los restantes dos métodos se utilizó alcohol e hipoclorito de sodio, previo a esta desinfección se realizó una pre desinfección a todos los tratamientos utilizando un bactericida y fungicida. Se tuvo seis tratamientos evaluados bajo un diseño completamente al azar con arreglo bifactorial. Los resultados mostraron que el porcentaje de contaminación de yemas apicales con mayor significancia fue de 39.80% independiente de la variedad, obtenido mediante el método de desinfección I, el método de desinfección que tuvo mayor porcentaje de sobrevivencia fue el método III con 82.1%. La variedad de papaya Red Lady y Salvietty no tuvieron influencia en el porcentaje de contaminación y supervivencia por lo que los resultados muestran a este factor como no significativo, sin embargo, la variedad Red Lady presentó mejores resultados para ambos casos.<hr/>Abstract The cultivation of papaya has advantages unlike other crops such as fruit quality, short vegetative development and weekly harvest after having started production, allowing the rapid return of capital invested. Papaya production is affected by diseases caused by fungi and bacteria, these being the main problems of greatest limitation. One way to obtain pathogen-free plants is through in vitro tissue culture. The present work was carried out with the objective of carrying out the in vitro establishment of the papaya crop using three methods of disinfection in apical buds of the Red Lady and Salvietty varieties. The study was developed in the Sapecho Experimental Station located in the municipality of Palos Blancos in the department of La Paz, for the disinfection of the explants three methods were used, the first disinfection method was only with sodium hypochlorite and in the other two methods alcohol and sodium hypochlorite were used. Prior to this disinfection, a pre-disinfection was carried out on all treatments using a bactericide and fungicide. Six treatments were evaluated under a completely randomized design with a bifactorial arrangement. The results showed that the percentage of contamination of apical buds with greater significance was 39.80% independent ofthevariety, obtained by the disinfection method I, the disinfection method that hadthe highest percentage of survival was method III with 82.1%. The papaya variety Red Lady and Salvietty had no influence on the percentage of contamination and survival, so the results show this factor as not significant, however, the Red Lady variety showed better results for both cases. <![CDATA[<b>Aplicación del modelo ARIMA para la producción de la papa en la región de Puno-Perú</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La producción de la papa es de importancia económica y social para la población de la región de Puno, que se encuentra ubicada junto al lago Titicaca (lago navegable más alto del mundo) a una altitud entre 3500 y 4100 m s.n.m. al sur del Perú. Para el año 2017, la producción de papa representó el 15% del PBI regional, además es el sustento de aproximadamente 100 mil familias rurales de la región donde según cifras del último censo, la región de Puno en una de las regiones más pobres del Perú con una tasa de pobreza de 24.2%. En este sentido, la producción de papa en la región de Puno funciona como un "termómetro" de la pobreza ya que a más de 3500 m s.n.m. no existen muchas opciones de cultivos y a la presencia de una mala campaña agrícola empeoraría el grado de pobreza que se vive en la región. Por este motivo es necesario realizar estudios de proyección con la finalidad de planificar las actividades de producción de la papa ya que el crecimiento de la población, cambio climático, problemas tecnológicos, problemas en los precios y los problemas en la oferta dificultan la previsión de la producción en el futuro para la región de Puno. El objetivo de esta investigación fue aplicar un modelo ARIMA para el modelamiento y proyección de la producción de papa en Puno utilizando la metodología de Box-Jenkins. El estudio considera datos anuales entre los años 1950 a 2017 extraídos del MINAGRI y BCRP (Puno). El mejor modelo que se encontró para la producción de papa en Puno fue ARIMA (3, 0, 4) utilizando los criterios AIC (Akaike) y SC (Schwarz). Luego, el estudio es de utilidad para la planificación de las actividades de producción de la papa y decisiones de política en el sector agropecuario.<hr/>Abstract Potato production is of economic and social importance for the population of the Puno region, which is located next to Lake Titicaca (highest navigable lake in the world) at an altitude between 3500 and 4100 meters above sea level in southern Peru. For the year2017, potato production represented 15% of the regional GDP, in addition it is the livelihood of approximately 100 thousand rural families in the region where according to figures from the last census, the region of Puno in one of the poorest regions of Peru with a poverty rate of 24.2%. In this sense, potato production in the Puno region works as a "thermometer" of poverty since more than 3500 masl there are not many crop options and the presence of a bad agricultural campaign would worsen the degree of poverty live in the region. For this reason, it is necessary to carry out projection studies in orderto plan potato production activities since population growth, climate change, technological problems, problems in prices and supply problems make it difficultto predict production in the future for the Puno region. The objective of this research is to apply an ARIMA model for the modeling and projection of potato production in Puno using the Box-Jenkins methodology. The study considers annual data between the years 1950 to 2017 extracted from MINAGRI and BCRP (Puno). The best model found for potato production in Puno was ARIMA (3, 0, 4) using the criteria AIC (Akaike) and SC (Schwarz). Then, the study is useful for the planning of potato production activities and policy decisions in the agricultural sector. <![CDATA[<b>Comportamiento agronómico del cultivo de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) </b><b>Con la aplicación de niveles de estiércol camélido</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Para el altiplano Boliviano, el cultivo de quinua se ha convertido en uno de los alimentos de mayor interés socioeconómico en el mercado nacional, además de ser un cultivo de alto valor nutricional. Se han desarrollado investigaciones aplicando niveles de abonos orgánicos, sin embargo, existe la duda que para la producción intensiva de este grano se puedan obtener mayores rendimientos aplicando mayores dosificaciones, o de ser así que estas no sean recomendables. El objetivo de la investigación fue evaluar el comportamiento agronómico del cultivo de quinua con la aplicación de dos niveles de estiércol de llama. La investigación fue en la Estación Experimental Patacamaya, del departamento de La Paz, la metodología consistió en el establecimiento de 6 tratamientos compuestos por dos factores que fueron 0, 20 y 30 t ha-1 de estiércol y la variedad Jacha Grano y accesión 1474 de quinua dispuestos en un diseño experimental de bloques completos al azar, se efectuaron análisis de varianza y comparación de medias por Tukey. Para las variables altura de la planta, número de ramificaciones, diámetro del tallo, longitud de la panoja, diámetro de la panoja y rendimiento, no se hallaron diferencias significativas considerando solamente los niveles de estiércol pero si hubo diferencias para la variedad y accesión de quinua. El rendimiento del grano limpio fue mayor de 2083.33 kg ha-1 para la variedad Jacha Grano con la aplicación de 20 kg ha-1 de estiércol, mientras que la accesión 1474 con la aplicación del mismo nivel de estiércol obtuvo el mínimo rendimiento de 1250.00 kg ha-1. La aplicación del estiércol fue durante la siembra del cultivo, provocando la no significancia en muchas de las variables agronómicas, por lo cual se recomienda realizar su aplicación en los meses de enero a febrero antes de la siembra por efecto de la descomposición.<hr/>Abstract Forthe Bolivian highlands, the cultivation of quinoa has become one of the foods of greater socioeconomic interest in the national market, besides being a crop of high nutritional value. Research has been carried out applying levels of organic fertilizers, however, there is doubt that for intensive production of this grain higher yields can be obtained by applying higher dosages, or if they are not recommendable. The objective of the research was to evaluate the agronomic behavior of the quinoa crop with the application of two levels of llama manure. The research was at the Patacamaya Experimental Station, department of La Paz, the methodology consisted in the establishment of 6 treatments composed of two factors that were 0, 20 and 30 t ha-1 of manure and the variety Jacha Grain and accession 1474 of quinoa arranged in an experimental design of randomized complete blocks, analysis of variance and comparison of meanswere made by Tukey. Forthe variables heightofthe plant, numberof branches, diameter of the stem, length of the panicle, panicle diameter, and yield, no significant differences were found considering only the manure levels but there were differences for the variety and accession of quinoa The yield of clean grain was greater than 2083.33 kg ha-1 for the variety Jacha Grain with the application of 20 kg ha-1 of manure, while the accession 1474 with the application of the same level of manure obtained the minimum yield of 1250.00 kg ha-1 The application of the manure was during the sowing of the crop, causing the non-significance in many of the agronomic variables, thus it is recommended to apply it in the months of January to February before planting due to the effect of decomposition. <![CDATA[<b>Dinámica del comportamiento multitemporal de la cobertura vegetal en un sitema climático del Altiplano Central</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La peculiaridad de la dinámica del comportamiento multitemporal de la cobertura vegetal del municipio de Patacamaya de La Paz, Bolivia, caracterizó un sistema climático del Altiplano Central, respondiendo la influencia del clima en los recursos hídricos. Es necesario evaluar la tendencia de cambio de estas coberturas en el Altiplano Central, tomando como estudio de caso al municipio de Patacamaya, principal productor de muchos cultivos andinos como también de ganadería. Para tal fin, se evaluaron imágenes multitemporales satelitales Landsat 5TM del mes de febrero de los años 1987, 1990, 1991, 1997; Landsat 7 ETM del mes de diciembre de los años 1995, 1999, una imagen satelital Landsat 8 OLI_TIRS del mes de diciembre del año 2014 y dos imágenes satelitales 8 OLI_TIRS del mes febrero de los años 2014 y 2015. La dinámica del comportamiento multitemporal de la cobertura vegetal registró un total entre cultivos y cobertura vegetal nativa de 973.3 ha en 1995 con una precipitación de 356.2 mm durante un año seco de 1995 a 1996 a diferencia de un total entre cultivos y cobertura vegetal nativa de 1870.2 ha del 2014 con una precipitación de 378.9 mm durante un año seco de 2013 al 2014. Febrero registro un total entre cultivos y cobertura vegetal nativa de 16547.4 ha en 1987 con una precipitación de 524.4 mm durante un año húmedo de 1986 a 1987 a diferencia de un total entre cultivos y cobertura vegetal nativa de 16856.5 ha del 2014 con una precipitación de 378.9 mm durante un año seco de 2013 al 2014. Las diferencias de la cuantificación de la cobertura vegetal están relacionadas con la dinámica susucesional de algunas especies cuyas raíces capturan e infiltran agua de lluvia permitiendo la recarga en los bolsones acuíferos y los bofedales que actuaron como reguladores del ciclo del agua.<hr/>Abstract The peculiarity of the dynamics of the multi-temporal behavior of the vegetal cover of the municipality of Patacamaya of La Paz, Bolivia, characterized a climatic system of the Central highland, responding the influence of the climate on the water resources. It is necessary to evaluate the trend of change of these coverages in the Central Highlands, taking as a case study the municipality of Patacamaya, the main producer of many Andean crops as well as livestock. To this end, Landsat 5TM satellite multi-temporal images were evaluated for the month of February 1987, 1990, 1991, 1997; Landsat 7 ETM for the month of December of the years 1995, 1999, a satellite image Landsat 8 OLI_TIRSforthe month of December of the year 2014 and two satellite images 8OLI_TIRS for the month of February of the years 2014 and 2015. The dynamics of the multi-temporal behavior of the coverage vegetable registered a total between crops and native vegetation cover of 973.3 ha in 1995 with a precipitation of 356.2 mm during a dry year from 1995 to 1996 as opposed to a total between crops and native vegetation cover of 1870.2 ha of 2014 with a precipitation of 378.9 mm during a dry year from 2013 to 2014. February recorded a total between crops and native vegetation cover of 16547.4 ha in 1987 with a rainfall of 524.4 mm during a wet year from 1986 to 1987 as opposed to a total between crops and vegetative cover native of 16856.5 ha of 2014 with a rainfall of 378.9 mm during a dry year from 2013 to 2014. The differences in the quantification of vegetation cover are related to the successional dynamics of some species whose roots capture and infiltrate rainwater allowing the recharge in the aquifers and bofedales that acted as regulators of the water cycle. <![CDATA[<b>Clasificación del recurso zoogenético llama (Lama glama Linnaeus) respecto a la aptitud productiva de fibra o carne en el altiplano xerofítico y mesofítico de Bolivia</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen En el Altiplano boliviano la ganadería de llamas es fundamental para la seguridad y soberanía alimentaria de las poblaciones rurales, pues proporciona carne, fibra, pieles y estiércol, asimismo, las poblaciones de llamas fueron denominadas como razas primarias, por no existir razas bien definidas que no han sido caracterizadas. Portal razón, la presente investigación persigue clasificar poblaciones de llamas de las principales regiones ganaderas del Altiplano, en base a caracteres relacionados a la producción de carne y fibra, establecer subtipos de llamas según características fenotípicas y morfológicas y determinar la variabilidad fenotípica en función a la caracterización de llamas por patrones pigmentarios de color y mancha. Se seleccionaron ocho comunidades y se colectó información en base a la cobertura de fibra corporal, ocho patrones pigmentarios de color, cuatro tipos de mancha y caracteres de calificación cualitativa de peso vivo (PV), ancho de ancas (AA) y perímetro torácico (PT) en 485 llamas adultas. En base a las variables consideradas se ha realizado el análisis estadístico por correspondencias múltiples y análisis jerárquico que clasificaron a la muestra en seis clases. Las calificaciones de "muy bueno" para PV, AA y PT están relacionados positivamente con animales de la clase 3, las calificaciones de "bueno" para las mismas variables se relacionan con la clase 6, la mayoría de estos animales pertenecen a llamas tipo intermedias y en segundo lugar Q'aras. El patrón pigmentario silvestre "guanaco" presenta una relación con el peso vivo calificado como "bueno". El ACM divide a la muestra poblacional de llamas tipo T'amphullis, en dos clases, en el cual la clase 2 no presenta una cobertura de fibra tan extendida en la cara y patas como la clase 4. Los patrones cara negra patas claras, raya de mula, cara negra patas semiclaras y silvestre no presentan manchas, sin embargo, los tres primeros presentan características de mayor cobertura de fibra corporal, estrechamente relacionados a las clases 2 y 4. Las llamas de Cocapata-Ayopaya y Sud Lipez presentan una coloración homogenea sin manchas en comparación al resto.<hr/>Abstract In the Bolivian Altiplano, llama farming is fundamental for the security and food sovereignty of rural populations, since it provides meat, fiber, skins and manure, and llama populations were named as primary races, because there are no well-defined breeds that they have not been characterized. Forthis reason, the present investigation seeks to classify llama populations of the main cattle regions of the Altiplano, based on characteristics related to the production of meat and fiber, establish subtypes of llamas according to phenotypic and morphological characteristics and determine the phenotypic variability according to the characterization of flames by pigmentary patterns of color and spot. Eight communities were selected and information was collected on the basis of body fiber coverage, eight color pigment patterns, four types of stain and qualitative characters of live weight (PV), width of haunches (AA) and thoracic perimeter (PT) in 485 adult llamas. Based on the variables considered, statistical analysis was carried out by multiple correspondences and hierarchical analysis that classified the sample into six classes. The "very good" ratings for PV, AA and PT are positively related to class 3 animals, the "good" ratings for the same variables are related to class 6, most of these animals belong to intermediate type llamas and secondly Q'aras. The wild pigment pattern "guanaco" presents a relationship with live weight that is qualified as "good". The ACM divides the population sample of flames type T'amphullis, in two classes, in which class 2 does not present a fiber coverage as extended in the face and legs as class 4. The black face patterns light legs, stripe of mule, black face, semi-wild and wild legs do not show spots, however, the first three have characteristics of greater body fiber coverage, closely related to classes 2 and 4. The llamas of Cocapata-Ayopaya and Sud Lipez present a homogeneous coloration No stains compared to the rest. <![CDATA[<b>Evaluación económica de la producción de pequeños productores de cebollas (Allium cepa L.) en municipios de Achacachi y Ancoraimes del departamento de La Paz</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La cebolla es la hortaliza de mayor consumo en Bolivia, que para la obtención de una producción adecuada es necesario considerar los factores que se requieren, como la tierra, capital y trabajo, que son indispensables en el proceso de producción. El presente trabajo evaluó económicamente la producción de pequeños productores de cebolla en el municipio de Achacachi (comunidad Merke-Achacachi) y Ancoraimes (comunidad Pocoata). El levantamiento de datos fue mediante encuestas para determinar características sociales, sistema de producción y volúmenes de producción del cultivo de cebolla. La variedad con predominancia para su comercialización en ambas comunidades es la Perillla Arequipeña, cuya producción la realizan una sola vez al año. En Merke-Achacachi el costo de producción de cebolla fue 1129.29 USD ha-1, superior en 95.51 USD a los costos de producción para una hectárea de cebolla de la comunidad de Pocoata que presentó un promedio de 1033.78 USD ha-1. Los canales de comercialización encontrados fueron productor-mayorista-detallista-consumidor; y productor-detallista-consumidor. En Merke-Achacachi, la elasticidad de la producción mostró que a un incremento en 1% de la mano de obra, se producirá un descenso de la producción en 0.188% y si los insumos se incrementan en 1% la producción disminuirá en 0.101% y que si se incrementa en 1% el empleo de la maquinaria, la producción se incrementaría en 0.019%. En Pocoata, la elasticidad mostró que a un incremento en 1% de la mano de obra, se recudirá la producción en 0.206%; si se incrementa el uso de la maquinaria, la producción reducirá en 0.247%; y si se incrementa el empleo de los insumos en 1% la producción reducirá en 0.187%. En ambas comunidades Merke-Achacachi y Pocoata la producción de cebolla resulto ser de escala decreciente.<hr/>Abstract Onion is the most consumed vegetable in Bolivia, that to obtain adequate production it is necessary to consider the factors that are required, such as land, capital and labor, which are indispensable in the production process. This work evaluated economically the production of small onion farmers in the municipality of Achacachi (Merke-Achacachi community) and Ancoraimes (Pocoata community). The data was collected through surveys to determine social characteristics, production system and production volumes of the onion crop. The variety with predominance for commercialization in both communities is Perillla Arequipeña, whose production is carried out only once a year. In Merke-Achacachi the costof onion production was 1129.29 USD ha-1, 95.51 USD higherthan the production costs for one hectare of onion from the community of Pocoata that presented an average of 1033.78 USD ha-1. The marketing channels found were producer-wholesaler-retailer-consumer; and producer-retailer-consumer. In Merke-Achacachi, the elasticity of production showed that at a 1% increase in labor, there will be a decrease in production of 0.188% and if inputs increase by 1%, production will decrease by 0.101% and that if the use of machinery is increased by 1%, production would increase by 0.019%. In Pocoata, the elasticity showed that at a 1% increase in labor, production will be reduced by 0.206%; if the use of machinery increases, production will decrease by 0.247%; and if the use of inputs increases by 1%, production will decrease by 0.187%. In both Merke-Achacachi and Pocoata communities onion production turned out to be of decreasing scale. <![CDATA[<b>Incidencia de los precios y el IPC en la producción de papa, banano y tomate en el departamento de La Paz durante el periodo 2008-2013</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La producción agrícola como actividad económica está influenciada por distintos factores, uno de los cuales llega a ser el precio mayorista, el precio de venta al consumidor y al que se comercializa cierto producto; y el IPC (que mide la variación de los precios de un periodo a otro, de un conjunto de bienes y servicios). El presente trabajo planteó determinar incidencia de los precios (mayorista y precio de venta a consumidores), los IPC (Índice de Precios al Consumidor, IPC de alimentos y bebidas, IPC de alimentos consumidos en el hogar), IPC de hortalizas, legumbres y tubérculos e IPC de frutas en la producción de productos agrícolas en el departamento de La Paz durante el periodo 2008-2013. Se seleccionaron los cultivos que presentaron altas ponderaciones de gasto en cada uno de sus grupos y que en su consumo no requiere de una transformación industrial, habiendo sido seleccionados la papa, banano y tomate. Las relaciones encontradas entre la producción, los precios y los IPC fueron positivas. Los modelos econométricos formulados para la producción de papa tuvieron al IPC e IPCalco. Para la producción de banano incidieron positivamente el IPC, PMr, PVr, IPCfru e IPCal. La producción de tomate tuvo incidencia positiva del IPC, IPCal e IPCleg. Las variables que conformaron los distintos modelos según la determinación del valor probable promoverían una mayor producción de los cultivos estudiados (siendo los valores encontrados inferiores a 0.05).<hr/>Abstract Agricultural production as an economic activity is influenced by different factors, one ofwhich becomesthe wholesale price, the consumer price at which a certain product is marketed; and the CPI (which measures the variation in the prices of a product). Period to another, of a set of goods and services). The present work I propose to determine incidence ofthe prices (wholesalerand price of saleto consumers), the CPI (Consumer Price Index, CPI of food and beverages, CPI of food consumed at home), CPI of vegetables, pulses and tubers and CPI of fruits in the production of agricultural products in the department of La Paz during the period 2008-2013. Crops with high weightings were selected of spending on each of their groups and that in their consumption does not require an industrial transformation, having been selected potatoes, bananas and tomatoes. The relationships found between production, prices and CPI were positive. The econometric models formulated for potato production had the IPC and IPCalco. The IPC, PMr, PVr, IPCfru and IPCal had a positive impact on banana production. Tomato production had a positive impact on the CPI, IPCal and IPCleg. The variables that formed the different models according to the determination ofthe probable value would promote a higher production ofthe crops studied (the values found being less than 0.05). <![CDATA[<b>Una aproximación al efecto del cambio climático en los camélidos domésticos en Bolivia</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182019000100012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen La Convención Marco de las Naciones Unidas sobre el Cambio Climático (CMNUCC), en su artículo 1, define el cambio climático como "cambio de clima atribuido directa o indirectamente a la actividad humana que altera la composición de la atmósfera global y que se suma a la variabilidad natural del clima observada durante períodos de tiempo comparables". La línea base desarrollada por el Programa PROCAMELIDOS dependiente del Ministerio de Desarrollo Rural y Tierras (MDRyT) en el año 2017 permite conocer el efecto del cambio climático en 47 municipios de Bolivia con alto potencial productivo en camélidos. Es por esta razón que el objetivo del estudio fue establecer las principales causas que perciben los productores a la reducción del ganado camélido que poseen. Se encuestaron a 3167 familias productoras de camélidos pertenecientes a los departamentos de La Paz, Oruro y Potosí. Los resultados mostraron que el 57,4% de los 47 municipios mencionaron que sus rebaños (tamas) se han reducido en el último año, identificando como la causa principal al cambio climático expresado en limitado acceso a agua (sequía). Esta información coincide con reportes sobre la sequía que afectó el altiplano boliviano el 2016 en La Paz, Oruro y Potosí, según reporte del equipo humanitario país. Los otros dos factores de importancia en la disminución de los rebaños (tamas) son las enfermedades (diarreas, sarna y sarcocystiosis) y los animales salvajes andinos (puma, zorro e incluye los perros domésticos salvajes). Se ve necesidad de normativa en gobiernos locales para controlar los perros salvajes. También es importante mejorar el sistema de alerta temprana en el sector pecuario, principalmente camélido.<hr/>Abstract The United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), in its Article 1, defines climate change as "climate change attributed directly or indirectly to human activity that alters the composition of the global atmosphere and adds to the natural variability of the climate observed during comparable periods of time ". The baseline developed by the PROCAMELIDOS Program underthe Ministry of Rural Development and Lands (MDRyT) in 2017 allows us to know the effect of climate change in 47 municipalities in Bolivia with high productive potential in camelids. It is forthis reason that the objective of the study was to establish the main causes perceived by producers to the reduction of the camelid cattle that they possess. There were surveyed 3167 families producing camelids belonging to the departments of La Paz, Oruro and Potosí. The results showed that 57.4% of the 47 municipalities mentioned that their herds (tamas) have been reduced in the last year, identifying as the main cause climate change expressed in limited access to water (drought). This information coincides with reports of the drought that affected the Bolivian highlands in 2016 in La Paz, Oruro and Potosí, according to a report from the country's humanitarian team. The other two factors of importance in the decrease of herds (tamas) are diseases (diarrhea, scabies and sarcocystiosis) and Andean wild animals (puma, fox and includes domestic wild dogs). There is a need for regulation in local governments to control wild dogs. It is also important to improve the early warning system in the livestock sector, mainly camelid.