Scielo RSS <![CDATA[Journal of the Selva Andina Biosphere]]> http://www.scielo.org.bo/rss.php?pid=2308-385920200001&lang=en vol. 8 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.bo/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.bo <![CDATA[<b>The agricultural sector versus COVID-19</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592020000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<b>Flora and vegetation of the province of Huamanga (Ayacucho-Peru)</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592020000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se estudió la flora y vegetación de la provincia de Huamanga (Perú), con la finalidad de conocer la diversidad de especies, formaciones vegetales, así como la endemicidad y grado de amenaza de las especies registradas. Se realizaron colectas botánicas intensivas en las formaciones vegetales y en diferentes pisos altitudinales, a través de transectos y en distintas direcciones, teniendo como punto de partida la ciudad de Ayacucho. Se determinaron 864 especies pertenecientes a 454 géneros y 108 familias entre árboles, arbustos y herbáceas. 91 familias, 371 géneros y 705 especies de la Clase Magnoliopsida y 17 familias con 83 géneros y 159 especies de la Clase Liliopsida. Las familias mejor representadas, Asteraceae 155 especies, seguido de Poaceae 98 y Papilionaceae con 44. Los géneros más dominantes fueron Senecio con 23 especies, Calceolaria 15, Baccharis 14, Solanum 12, Plantago 9, Lupinus, Peperomia y Urtica 8 especies cada uno. El 60% fueron herbáceas, seguida de arbóreas 13% y arbustivas 11% y las demás en menor porcentaje. Las formaciones vegetales que existen en la zona de estudio son los Tunales, Algarrobales, Monte ribereño, Titankales, Quiñuales, Bofedales, Césped de puna y Comunidades mixtas. La distribución es 30% en la parte baja, 28% parte media y 27% en la parte alta. Solamente el 2% de presenta amplia distribución en los tres sectores, mientras en 2 sectores: Baja - Media 5% y Media - Alta 8%. 48 especies amenazadas comprendidas en 42 Géneros y 33 Familias. En Peligro Crítico 9 especies, En Peligro 8, Vulnerable 17. Además, se registró 20 especies endémicas, la Familia Asteraceae y Cactaceae con 6 especies, seguido de Berberidaceae 4, las demás con 2 y 1 especie respectivamente.<hr/>The flora and vegetation of the province of Huamanga (Peru) was studied, with the purpose of knowing the diversity of species, plant formations, as well as the endemicity and degree of threat of the registered species. Intensive botanical collections were carried out in the vegetal formations and different altitudinal floors, through transects and in different directions, considering the city of Ayacucho as the starting point. 864 species belonging to 454 genera and 108 families were identified among trees, shrubs and herbs. 91 families, 371 genera and 705 species of the Class Magnoliopsida and 17 families with 83 genera and 159 species of the Class Liliopsida. The most represented families, Asteraceae 155 species, followed by Poaceae 98 and Papilionaceae with 44, respectively. The most dominant genera were Senecio with 23 species, Calceolaria 15, Baccharis 14, Solanum 12, Plantago 9, Lupinus, Peperomia and Urtica 8 species each. 60% were herbaceous, followed by arboreal 13% and shrub 11% and the others in smaller percentage. The vegetal formations that exist in the zone of study are the Tunales, Algarrobales, Monte ribereño, Titankales, Quiñuales, Bofedales, Cesped de puna and mixed communities. The distribution of the species according to the altitudinal levels is 30% in the lower part, 28% in the middle part and 27% in the upper part. Only 2% is widely distributed in the three sectors, while in two sectors: Low - Medium 5% and Medium - High 8%. Forty-eight species were found to be threatened, comprising 42 genera and 33 families. Critically Endangered 9 species, Endangered 8, Vulnerable 17. In addition, 20 endemic species were recorded, the Family Asteraceae and Cactaceae with 6 species, followed by Berberidaceae 4, the others with 2 and 1 species respectively. <![CDATA[<b>Applied framework to the social and environmental sustainability of lemon farms (<i>Citrus</i> <i>aurantifolia</i> (<i>christm</i>) S.) in Portoviejo, Ecuador</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592020000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en El presente trabajo se realizó en los distritos Colón y Río Chico, Portoviejo, provincia de Manabí, Ecuador durante el año 2018. El objetivo fue evaluar la sustentabilidad ambiental y social de las fincas productoras del cultivo de limón sutil. Se trabajó con una población de 500 productores de limón, de la que se tomó una muestra irrestricta aleatoria {n=102}. A los productores se los agrupó según el tamaño de su propiedad en Finca I (0.5-1 ha.), Finca II: (1-5 ha), Finca III (Mayor a 5 ha). Se usó la metodología propuesta por Sarandón adaptada para las fincas productoras de limón que considera a las dimensiones ambiental y social. Se encontró que el 81.37 % de las fincas fueron ambientalmente sustentables. Todas las fincas resultaron sustentables en la dimensión social.<hr/>The present work was carried out in the Colón and Río Chico districts, Portoviejo, Manabí province, Ecuador during 2018. The objective was to evaluate the environmental and social sustainability of the producing subtle lemon farms. It is required with a population of 500 lemon producers, from which an unrestricted random sample {n = 102} is required. Producers were grouped according to the size of their property in Farm I (0.5-1 ha.), Farm II: (1-5 ha), Farm III (Greater than 5 ha). The methodology proposed by Sarandón adapted for lemon producing farms that considers the environmental and social dimensions was used. It was found that 81.37% of the farms were environmentally sustainable. All farms were sustainable in the social dimension. <![CDATA[<b>Local knowledge of agricultural production technologies and strategies for climate resilience</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592020000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en La investigación se realizó en el ciclo agropecuario 2017-2018, en cuatro comunidades características del Municipio de Toledo del departamento de Oruro del Estado Plurinacional de Bolivia. El objetivo fue identificar saberes locales sobre tecnologías y estrategias de producción agropecuaria que puedan generan sostenibilidad en los sistemas de producción agropecuaria para fortalecer la resiliencia al CC. El enfoque utilizado fue la investigación histórico cultural lógico, investigación participativa revalorizadora. De acuerdo a los resultados se lograron identificar 10 tecnologías de producción agropecuaria utilizadas con mayor frecuencia, de estas la utilizada por los productores con mayor incidencia (100%) es la wijiña (reservorio cónico excavado en el suelo para acumular agua de lluvia), seguido por el pozo que tiene una preferencia del 79.3% de productores, las kurmi khotas (trampas para cosecha de agua de lluvia) que solo el 16.6% de los productores la utilizan. De estas tecnologías agrupadas en 4 estrategias de producción agropecuaria resilientes al CC, se evidenció que el plan de manejo de agua de lluvia y el aprovechamiento y manejo de pastos nativos y especies forrajeras introducidas son los que el productor aprovecha en sus sistemas de producción.<hr/>The research was carried out in the 2017-2018 agricultural cycle, in four characteristic communities of the Municipality of Toledo of the Oruro department of the Plurinational State of Bolivia. The objective was to identify local knowledge about agricultural production technologies and strategies that can generate sustainability in agricultural production systems to strengthen the resilience of Climate Change. The approach used was logical cultural historical research, participatory revaluative research. According to the results, it was possible to identify 10 agricultural production technologies used with the highest frequency, of which are used by the producers with the highest incidence (100%) is the wijiña (conical deposit dug in the ground to accumulate rainwater), followed by because it has a preference for 79.3% of producers, the kurmi khotas (traps to harvest rainwater) that only 16.6% of producers use. From these technologies grouped into 4 CC-resistant agricultural production strategies, it is evident that the Rainwater management plan and the management and management of native pastures and forage species introduced by those that the producer approves in their production systems. <![CDATA[<b>Native arbuscular micorrizogen fungi propagation and their influence in Amylaceous corn production, in Paquecc-Ayacucho. First chapter</b>: <b>Propagation in combined crops in greenhouse</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592020000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los hongos micorrizógenos arbusculares (HMA), son microorganismos que representan hasta un 50% de la biomasa de los microbios del suelo, forman simbiosis de mayor relevancia con más del 90% de plantas. Considerando su importancia, se realizó el presente trabajo con el objetivo de evaluar la propagación de: consorcios de HMA del laboratorio de Agrobiología (VAP1) y los consorcios de hongos micorrizógenos arbusculares de cinco agroecosistemas y mezcla de estos consorcios, al ser inoculados en los cultivos asociados de &ldquo;ray grass&rdquo; (L. multiflorum) y &ldquo;arveja&rdquo; (P. sativum) en condiciones de invernadero en Ayacucho. Se consideraron siete tratamientos inoculados con los consorcios de HMA codificados como VAP1, Zm19, Zm20, Zm21, Zm22, Zm23, ZmM y testigo (Zm). La siembra se realizó en suelo esterilizado en unidades experimentales de 1.5 kg de capacidad, los cuales fueron inoculados con un promedio de 200 g de suelo que contenían esporas de consorcio de HMA. La propagación se evaluó mediante: número de esporas, porcentaje de colonización, peso seco y longitud del follaje, dichos parámetros resultaron ser mayores con significancia frente a Zm, a excepción del peso seco y longitud del follaje. Se concluyó que los consorcios de HMA de Zm23, VAP1, Zm19 y ZmM, se propagan en los cultivos asociados de P. sativum + L. multiflorum, produciendo entre 32 a 43 esporas/g de suelo, 15% a 35% de colonización y peso seco del follaje superior al resto de los consorcios de HMA, es decir, que los consorcios se propagan en cultivos asociados. El consorcio VAP1 corresponde a las especies de C. luteum y F. geosporum, Zm23, a las especies de Gigaspora sp., C. etunicatum y Sclerocystis sp., Zm19, a las especies de E. infrequens, C. claroideum y G. microaggregatum, Zm20, a las especies de F. geosporum, Glomus sp., y C. etunicatum, Zm21, a las especies F. geosporum, Sclerocystis sp y Claroideoglomus sp. Se concluye, utilizar cultivos asociados de L. multiflorum y P. sativum para la propagación de los consorcios de HMA y probar a nivel de campo los consorcios de HMA de los tratamientos Zm23, VAP1, Zm19, y ZmM.<hr/>Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) are microorganisms that represent up to 50% of the biomass of soil microbes, form symbiosis of greater relevance with more than 90% of plants. Considering its importance, the present work was carried out to evaluate the propagation of: AMF consortia from the Agrobiology laboratory (VAP1) and the consortia of arbuscular mycorrhizal fungi from five agroecosystems and a mixture of these consortia, when inoculated in crops associates of "ray grass" (L. multiflorum) and "pea" (P. sativum) under greenhouse conditions in Ayacucho. Seven treatments inoculated with the AMF consortia encoded as VAP1, Zm19, Zm20, Zm21, Zm22, Zm23, ZmM and control (Zm) were considered. The sowing was carried out in sterilized soil in experimental units of 1.5 kg capacity, which were inoculated with an average of 200 g of soil containing HMA consortium spores. Propagation was evaluated using: number of spores, percentage of colonization, dry weight and length of the foliage, these parameters were found to be significantly higher against Zm, except for dry weight and length of foliage. It was concluded that the HMA consortia of Zm23, VAP1, Zm19 and ZmM, spread in the associated cultures of P. sativum + L. multiflorum, producing between 32 to 43 spores g of soil, 15% to 35% of colonization and foliage dry weight higher than the rest of the HMA consortia, that is, the consortia are propagated in associated crops. The VAP1 consortium corresponds to the species of C. luteum and F. geosporum, Zm23, to the species of Gigaspora sp., C. etunicatum and Sclerocystis sp., Zm19, to the species of E. infrequens, C. claraideum and G. microaggregatum, Zm20, to the species of F. geosporum, Glomus sp., and C. etunicatum, Zm21, to the species F. geosporum, Sclerocystis sp and Claroideoglomus sp. It is concluded, to use associated cultures of L. multiflorum and P. sativum for the propagation of the HMA consortia and to test at the field level the HMA consortia of the treatments Zm23, VAP1, Zm19, and ZmM. <![CDATA[<b>Native arbuscular micorrizogen fungi propagation and their influence in amylaceous corn production, in Paquecc-Ayacucho. </b><b>Second chapter</b>: <b>Towards sustainable agriculture</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592020000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los hongos micorrizógenos arbusculares (HMA) son microorganismos que mejoran el crecimiento de plantas. Considerando la importancia de dichos hongos, el objetivo de la investigación fue evaluar la influencia de la aplicación de cuatro inóculos de HMA en el desarrollo y rendimiento de maíz (Z. mays L.) amiláceo variedad choclero en la comunidad de Paquecc, Ayacucho-Perú. Se sembró siguiendo la metodología del agricultor, modificando sólo en el abonamiento y micorrización, aplicando por golpe 29 g de guano de isla en la siembra y aporque, y 55 g de roca fosfórica en la siembra. Lo cual corresponde a un nivel de abonamiento bajo. Se empleó el diseño bloque completo al azar (DBCA) con cinco tratamientos y cuatro repeticiones, utilizando un área total de 836 m². Con la aplicación del consorcio de HMA tratamiento T4 (C. etunicatum, Gigaspora sp y Sclerocystis sp) se obtuvo un rendimiento de 3909.04 kg ha-1 de grano seco, 4779.04 kg ha-1 de grano fresco, 1.7 mazorcas por planta, 176 granos por mazorca, 557.75 g de peso de 1000 semillas y 2.35 cm de diámetro del tallo, seguido de los tratamientos T3 (mezcla) y T1 (F. geosporum y C. luteum), los cuales tuvieron influencia positiva; mientras el tratamiento sin aplicacion de HMA (T5) tuvo 1578.04 kg ha-¹ de grano seco. Los tratamientos T4, T3 y T1, también tuvieron mayor número de esporas de HMA 31.33, 29 y 20.44 esporas/g de suelo respectivamente; frente a 16.47 y 18 esporas en los tratamientos T2 y testigo (T5). Los tres inóculos de consorcio de hongos micorrizógenos arbusculares influyen con significancia en las diferentes variables e indicadores evaluados a excepción del tratamiento T2 (E. infrequens, C. luteum y G. microaggregatum). Se recomienda micorrizar en cultivo de maíz (Zea mays L) con el consorcio de C. etunicatum, Gigaspora sp y Sclerocystis sp.; como también con el consorcio de F. geosporum y C. luteum.<hr/>Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) are microorganisms, which improve plant growth. Considering the importance of these fungi, the objective of this investigation was to assess the influence of the application of four AMF inoculums on the development and yield of corn (Z. mays L.) white "choclero" variety in the community of Paquecc Ayacucho Peru. It was sown following the farmer's methodology, modifying only in the fertilization and mycorrhization, applying per each plant 29 g of island guano in the sowing and hilling, and 55 g of phosphoric rock in the sowing. This corresponds to a low fertilization level. The randomized complete block design (DBCA) with five treatments and four repetitions was used, using a total area of 836 m². With the application of the consortium of AMF T4 treatment (C. etunicatum, Gigaspora sp and Sclerocystis sp), it obtained a yield of 3909.04 kg ha-1 of dry grain, 4779.04 kg ha-1 of fresh grain, 1.7 ears per plant, 176 grains per ear, 557.75 g of weight of 1000 seeds and 2.35 cm of stem diameter; this treatment was followed by treatments T3 (mixture) and T1 (F. geosporum and C. luteum), which had a positive influence, while the treatment without application of AMF (T5) had 1578.04 kg ha-1 of dry grain. The treatments T4, T3, and T1, also had a higher number of HMA spores with 31.33, 29, and 20.44 spores/g of soil respectively; compared to 16.47 and 18 spores in the T2 and control (T5) treatments respectively. The three inoculums of the arbuscular mycorrhizal fungi consortium have a significant influence on the different variables and indicators evaluated; except for T2 treatment (E. infrequens, C. luteum and G. microaggregatum). It is recommended to mycorrhize in corn (Zea mays L) crops with the consortium of C. etunicatum, Gigaspora sp and Sclerocystis sp, as well as with the consortium of F. geosporum and C. luteum. <![CDATA[<b>Food system and Covid-19</b>: <b>The need to prevent other pandemics</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592020000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los hongos micorrizógenos arbusculares (HMA) son microorganismos que mejoran el crecimiento de plantas. Considerando la importancia de dichos hongos, el objetivo de la investigación fue evaluar la influencia de la aplicación de cuatro inóculos de HMA en el desarrollo y rendimiento de maíz (Z. mays L.) amiláceo variedad choclero en la comunidad de Paquecc, Ayacucho-Perú. Se sembró siguiendo la metodología del agricultor, modificando sólo en el abonamiento y micorrización, aplicando por golpe 29 g de guano de isla en la siembra y aporque, y 55 g de roca fosfórica en la siembra. Lo cual corresponde a un nivel de abonamiento bajo. Se empleó el diseño bloque completo al azar (DBCA) con cinco tratamientos y cuatro repeticiones, utilizando un área total de 836 m². Con la aplicación del consorcio de HMA tratamiento T4 (C. etunicatum, Gigaspora sp y Sclerocystis sp) se obtuvo un rendimiento de 3909.04 kg ha-1 de grano seco, 4779.04 kg ha-1 de grano fresco, 1.7 mazorcas por planta, 176 granos por mazorca, 557.75 g de peso de 1000 semillas y 2.35 cm de diámetro del tallo, seguido de los tratamientos T3 (mezcla) y T1 (F. geosporum y C. luteum), los cuales tuvieron influencia positiva; mientras el tratamiento sin aplicacion de HMA (T5) tuvo 1578.04 kg ha-¹ de grano seco. Los tratamientos T4, T3 y T1, también tuvieron mayor número de esporas de HMA 31.33, 29 y 20.44 esporas/g de suelo respectivamente; frente a 16.47 y 18 esporas en los tratamientos T2 y testigo (T5). Los tres inóculos de consorcio de hongos micorrizógenos arbusculares influyen con significancia en las diferentes variables e indicadores evaluados a excepción del tratamiento T2 (E. infrequens, C. luteum y G. microaggregatum). Se recomienda micorrizar en cultivo de maíz (Zea mays L) con el consorcio de C. etunicatum, Gigaspora sp y Sclerocystis sp.; como también con el consorcio de F. geosporum y C. luteum.<hr/>Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) are microorganisms, which improve plant growth. Considering the importance of these fungi, the objective of this investigation was to assess the influence of the application of four AMF inoculums on the development and yield of corn (Z. mays L.) white "choclero" variety in the community of Paquecc Ayacucho Peru. It was sown following the farmer's methodology, modifying only in the fertilization and mycorrhization, applying per each plant 29 g of island guano in the sowing and hilling, and 55 g of phosphoric rock in the sowing. This corresponds to a low fertilization level. The randomized complete block design (DBCA) with five treatments and four repetitions was used, using a total area of 836 m². With the application of the consortium of AMF T4 treatment (C. etunicatum, Gigaspora sp and Sclerocystis sp), it obtained a yield of 3909.04 kg ha-1 of dry grain, 4779.04 kg ha-1 of fresh grain, 1.7 ears per plant, 176 grains per ear, 557.75 g of weight of 1000 seeds and 2.35 cm of stem diameter; this treatment was followed by treatments T3 (mixture) and T1 (F. geosporum and C. luteum), which had a positive influence, while the treatment without application of AMF (T5) had 1578.04 kg ha-1 of dry grain. The treatments T4, T3, and T1, also had a higher number of HMA spores with 31.33, 29, and 20.44 spores/g of soil respectively; compared to 16.47 and 18 spores in the T2 and control (T5) treatments respectively. The three inoculums of the arbuscular mycorrhizal fungi consortium have a significant influence on the different variables and indicators evaluated; except for T2 treatment (E. infrequens, C. luteum and G. microaggregatum). It is recommended to mycorrhize in corn (Zea mays L) crops with the consortium of C. etunicatum, Gigaspora sp and Sclerocystis sp, as well as with the consortium of F. geosporum and C. luteum.