Scielo RSS <![CDATA[Journal of the Selva Andina Biosphere]]> http://www.scielo.org.bo/rss.php?pid=2308-385920240001&lang=en vol. 12 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.bo/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.bo <![CDATA[Recovery of agrobiodiversity and traditional cuisine]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592024000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Optimization of the number of fruits in three melon hybrids (<em>Cucumis melo</em> L.) in a greenhouse]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592024000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Con el objetivo de determinar el número óptimo de frutos en tres híbridos de melón, sometidos a diferentes intensidades de poda de frutos, se implementó un ensayo en un invernadero de 1000 m2. Los tratamientos fueron alojados en un diseño experimental completamente aleatorio en arreglo factorial 3 x 3 con nueve tratamientos. Se evaluaron dos factores, el Factor, tres híbridos de melón [H1: Harper U.G. (melón amallado Harper), H2: Western Shipper (Clause # 19)] y H3: Western Shipper (melón amallado Super Toreto)], y el Factor B, número de frutos/planta (T1: Un fruto/planta, T2: Dos frutos/planta y T3: Tres o más frutos/planta). Las variables evaluadas fueron: altura de plantas, diámetro de tallo, largo, ancho, alto, volumen, peso, y grados brix (°Brix) de los frutos; y, una estimación del costo/beneficio mediante presupuestos parciales. Los resultados mostraron un efecto sobresaliente para largo, altura, ancho y volumen de fruto para las plantas con un fruto (2.77 kg). El híbrido Harper U.G. tuvo un efecto sobresaliente para volumen y peso de fruto. Los híbridos mostraron un contenido de solidos solubles entre 4.22 a 7.77 °Brix, considerado entre moderado y alto. Las plantas con dos frutos fueron más rentables y de mejor calidad.<hr/>Abstract With the objective of determining the optimal number of fruits in three melon hybrids, subjected to different intensities of fruit pruning, a trial was implemented in a 1000 m2 greenhouse. The treatments were housed in a completely randomized experimental design in a 3 x 3 factorial arrangement with nine treatments. Two factors were evaluated, Factor, three melon hybrids [H1: Harper U.G. (Harper melon melon), H2: Western Shipper (Clause # 19)] and H3: Western Shipper (Super Toreto melon melon)], and Factor B, number of fruits/plant (T1: One fruit/plant, T2: Two fruits/plant and T3: Three or more fruits/plant). The variables evaluated were: plant height, stem diameter, length, width, height, volume, weight, and brix degrees (°Brix) of the fruits; and, an estimate of the cost/benefit through partial budgets. The results showed an outstanding effect for length, height, width and fruit volume for plants with one fruit (2.77 kg). The hybrid Harper U.G. It had an outstanding effect on fruit volume and weight. The hybrids showed a soluble solids content between 4.22 to 7.77° Brix, considered between moderate and high. Plants with two fruits were more profitable and of better quality. <![CDATA[Changes in the pattern of cultivated species and loss of sustainability in central Veracruz, Mexico]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592024000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Los cambios en las condiciones económicas, sociales y tecnológicas en la agricultura derivadas de las políticas públicas del Gobierno Mexicano, han provocado que los productores tomen decisiones con el fin de adaptarse a una realidad agrícola compleja. En este sentido, el objetivo de la presente investigación, fue analizar los cambios en el patrón de cultivos por cuatro décadas, y su impacto en la sostenibilidad en un contexto local. Esto involucró la realización de una encuesta y entrevistas a profundidad entre productores de zonas agrícola, y de temporal en el centro de Veracruz, México. Los hallazgos indican, que tanto el fomento, como la posterior reducción del gasto público a favor de la producción agrícola, originó la introducción y exclusión gradual de cultivos y, por ende, las prácticas de manejo fundamentales que le subyacen como, la fertilización, control de malezas, enfermedades y plagas, entre otras. Esto generó, la pérdida de sostenibilidad, ya que se favoreció la existencia del monocultivo, el uso de agroquímicos y que primara el fin comercial de sus cosechas, con ello, no solo se simplificó el patrón de cultivos, sino también, la dieta familiar, se crearon condiciones para la mayor presencia de plagas y enfermedades, la degradación de la vida en el suelo y la agro-biodiversidad (plantas medicinales, plantas alimenticias incluidas aquellas sujetas a recolección). Estos hallazgos deben ser considerados en la definición de estrategias en el mediano y largo plazo.<hr/>Abstract The economic, social, and technological conditions in agriculture have changed due to public policies implemented by the Mexican government. These changes have forced producers to make decisions to adapt to a complex agricultural reality. The objective of this research is to analyze the changes in cropping patterns over four decades and their impact on sustainability in a local context. A survey and in-depth interviews were conducted among producers in agricultural and rainfed areas in central Veracruz, Mexico. The findings suggest that the promotion and subsequent reduction of public spending in favor of agricultural production resulted in the gradual introduction and exclusion of crops, as well as the fundamental management practices underlying them, such as fertilization, weed, disease, and pest control. This led to a loss of sustainability as it promoted monoculture, the use of agrochemicals, and the commercialization of crops. This not only simplified the crop pattern but also affected the family's diet, created conditions for increased pest and disease presence, and degraded soil life and agrobiodiversity, including medicinal and food plants subject to harvesting. These findings should be taken into account when defining medium and long-term strategies. <![CDATA[Ethiopian ecotourism potentials/nature-based tourism]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592024000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract One of the economic sectors that generates significant cash and ensures the maintenance of protected areas is ecotourism, which is environmentally conscious travel to natural places. Ecotourism is a potential example of an off-farm activity that generates revenue in a different way and benefits the community while also conserving natural resources. By providing local people with cash while protected areas fulfill their conservation aims, ecotourism may serve as a bridge between them and nearby communities. Therefore, the main objective of this paper was to review the Ecotourism potentials of Ethiopia. Ethiopia's tourist sector is now expanding quickly in pace with the growth of tourism globally. There is definitely a lot of room for growth in Ethiopia's tourist sector. There are a lot of wonderful natural, historical, and cultural tourism areas in Ethiopia, One of the most significant tourist locations on earth. Ethiopia occasionally saw an increase in foreign visitors. The environmental impacts of tourism are often minimal, and it also aids in the management and conservation of natural, historical, and cultural resources. The establishment and management of protected areas, the re-greening of landscapes, the conservation and restoration of historical and cultural resources, and the promotion of environmental awareness among the local people (both residents and visitors) can all be done with a certain amount of the revenue made from tourism.<hr/>Resumen Uno de los sectores económicos que genera importantes ingresos y garantiza el mantenimiento de áreas protegidas es el ecoturismo, que consiste en viajes ambientalmente conscientes a lugares naturales. El ecoturismo es un ejemplo potencial de una actividad no agrícola que genera ingresos de una manera diferente y beneficia a la comunidad, al mismo tiempo que conserva los recursos naturales. Al proporcionar dinero en efectivo a la población local, mientras las áreas protegidas cumplen sus objetivos de conservación, el ecoturismo puede servir como puente entre ellos y las comunidades cercanas. Por lo tanto, el objetivo principal de este artículo fue revisar el potencial del ecoturismo de Etiopía. El sector turístico de Etiopía se está expandiendo rápidamente al ritmo del crecimiento del turismo a nivel mundial. Definitivamente hay mucho margen de crecimiento en el sector turístico de Etiopía. Hay muchas áreas maravillosas de turismo natural, histórico y cultural en Etiopía, uno de los lugares turísticos más importantes del mundo. Ocasionalmente, Etiopía experimentó un aumento de visitantes extranjeros. Los impactos ambientales del turismo suelen ser mínimos y también ayuda en la gestión y conservación de los recursos naturales, históricos y culturales. El establecimiento y gestión de áreas protegidas, el reverdecimiento de paisajes, la conservación, restauración de recursos históricos, culturales y la promoción de la conciencia ambiental entre la población local (tanto residentes como visitantes) se pueden lograr con una cierta cantidad de los ingresos obtenidos del turismo. <![CDATA[Distribution, importance and constraints in gum and resin bearing species in Ethiopia]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592024000100034&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Dry forest is the largest forest type in Ethiopia that currently covers 55 M ha. These forests are predominantly rich in Acacia, Boswellia and Commiphora species that gives the important export commodities such as gum arabic, frankincense and myrrh. However, these forests are suffering by huge degradation due to anthropogenic pressures also they are shrinking continuously by the expansion of agricultural lands, human settlement, overgrazing, and lack of policy and inappropriate tapping method. The aim of this paper was to review distribution, importance and constraints in gum and resin bearing species in Ethiopia. In Ethiopia expected areas covered by natural gum and resin bearing species in the different regions, the leading one Tigray have 940000 ha coverage, the other Amhara, Oromía, Gambela, Somalia, Beneshangul-Gumuz, Nationalities and Peoples of the South (SNNP) and Afar followed Tigray region respectively. The majority of the households in rural Ethiopia make use of non-timber forest products (NTFPs) for different purposes, extending from food, feed, energy, and medicine to income generation and cultural practices. Among the range of NTFPs, gums and resins are advantageous trade commodities with a potential for helping social and economic developments both at rural and urban areas in Ethiopia. Commercial gums and resins are produced in rural areas, traded in urban and utilized by western countries and, hence, touch varied ranges of human lives and cross-sections. Therefore, adequate research and clear action oriented plans, improve tapping methods, clear policy about utilization and conservation gum and resin bearing species and identify method of propagation is recommended.<hr/>Resumen El bosque seco es el tipo de bosque más extenso de Etiopía, con una superficie actual de 55 millones de hectáreas. Estos bosques son predominantemente ricos en especies de Acacia, Boswellia y Commiphora que dan importantes productos de exportación como la goma arábiga, el incienso y la mirra. Sin embargo, estos bosques están sufriendo una enorme degradación debido a las presiones antropogénicas y están disminuyendo continuamente por la expansión de las tierras agrícolas, los asentamientos humanos, el pastoreo excesivo, la falta de políticas y un método de explotación improcedente. El objetivo de este artículo fue examinar la distribución, importancia y limitaciones de las especies que contienen goma y resina en Etiopía. En Etiopía se espera que las áreas cubiertas por especies naturales portadoras de goma y resina en las diferentes regiones, la principal Tigray tiene una cobertura de 940000 ha, la otra Amhara, Oromía, Gambela, Somalia, Beneshangul-Gumuz, Nacionalidades y Pueblos del Sur (SNNP) y Afar siguieron a la región de Tigray, respectivamente. La mayoría de los hogares de las zonas rurales de Etiopía utilizan productos forestales no madereros (PFNM) con distintos fines, que van desde la alimentación, la nutrición, la energía y la medicina hasta la generación de ingresos y las prácticas culturales. Entre los PFNM, las gomas y las resinas son productos comerciales ventajosos con potencial para contribuir al desarrollo social y económico de las zonas rurales y urbanas de Etiopía. Las gomas y resinas comerciales se producen en zonas rurales, se comercializan en zonas urbanas y son utilizadas por los países occidentales, por lo que afectan a diversos ámbitos de la vida humana. Por lo tanto, se recomienda una investigación adecuada y planes claros orientados a la acción, la mejora de los métodos de extracción, una política clara sobre la utilización y conservación de las especies portadoras de goma y resina y la identificación de métodos de propagación.