Scielo RSS <![CDATA[Journal of the Selva Andina Research Society]]> http://www.scielo.org.bo/rss.php?pid=2072-929420210001&lang=en vol. 12 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.bo/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.bo <![CDATA[<b>Scientific publication a reality in times of pandemic</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2072-92942021000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<b>Morphological and morphometric analysis of <i>Tityus (Tityus) sorataensis </i>Kraepelin 1911 (Escorpionida: Buthidae) the two Andean mesothermic valleys, Quime and Cheje, La Paz-Bolivia</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2072-92942021000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en En el mundo se describieron unas 2000 especies de escorpiones divididas entre 22 familias. En Bolivia, los escorpiones de la familia Buthidae están representados por el género Tityus. El objetivo del presente trabajo fue realizar una caracterización morfológica-morfométrica de linajes intraespecíficos Tityus (Tityus) sorataensis Kraepelin 1911 de dos comunidades de La Paz-Bolivia. Se trabajó con 85 muestras de Tityus (Tityus) sorataensis de la colección científica del Laboratorio de Producción de Antiveninas de INLASA. Con estas, se realizó una descripción morfológica a nivel de especies y morfotipos, así como una descripción morfométrica tradicional con 34 variables. Las variables fueron analizadas con los programas Statistica 7 y JMP, en las cuales se realizó análisis de componentes principales (ACP) y análisis generalizados de discriminantes (AGD). Se encontró que Tityus (Tityus) sorataensis presenta seis morfotipos para Quime Q, Z, X, Y, G, R y tres para Cheje Y, G, R. Se encontró dimorfismo sexual en los morfotipos, X, G, R. Se observó que excluyendo las variables merísticas diagnósticas aún existía diferenciación a nivel morfométrico. Se identificaron diez variables morfométricas fenotípicas diagnósticas entre todos nuestros análisis: largo del prosoma, ancho mediano del prosoma, ancho posterior del prosoma, primer ojo lateral hasta ojos medianos, ancho del ocular mediano, longitud del segmento caudal II, ancho del segmento caudal II, longitud del segmento caudal III, longitud del telson y longitud del metasoma.<hr/>Around 2000 species of scorpions divided into 22 families were described in the world. In Bolivia, the scorpions of the family Buthidae are represented by the genus Tityus. The objective of this work is to perform a morphological-morphometric characterization of intraspecific lineages Tityus (Tityus) sorataensis Kraepelin 1911 from two communities of La Paz-Bolivia. 85 samples of Tityus (Tityus) sorataensis from the scientific collection of the INLASA Antivenin Production Laboratory were used. With these, a morphological description was made at the level of species and morphotypes, as well as a traditional morphometric description with 34 variables. The variables were analyzed with the Statistica 7 and JMP programs, in which principal component analysis (PCA) and generalized discriminant analysis (AGD) were performed. It was found that Tityus (Tityus) sorataensis presents six morphotypes for Chime Q, Z, X, Y, G, R and three for Cheje Y, G, R. Sexual dimorphism was found in morphotypes, X, G, R. It was observed that excluding the diagnostic meristic variables, there was still differentiation at the morphometric level. Ten diagnostic phenotypic morphometric variables were identified among all our analyzes: prosome length, median prosome width, posterior prosome width, first lateral eye to median eyes, median eyepiece width, length of caudal segment II, width of caudal segment II, length of caudal segment III, telson length and length of the metasoma. <![CDATA[<b>In vitro antibacterial activity of crude ethanolic extract from the leaves of <i>Origanum vulgare</i>, against <i>Staphylococcus aureus</i> ATCC 29213, <i>Pseudomonas aeruginosa</i> ATCC 27853 and <i>Escherichia coli</i> ATCC 25922</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2072-92942021000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en El presente trabajo cuyo objetivo fue evaluar la actividad antibacteriana in vitro del extracto etanólico de hojas de Origanum vulgare frente a Staphylococcus aureus ATCC 29213, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 y Escherichia coli ATCC 25922. El estudio fue experimental, se emplearon 72 unidades experimentales, constituidas por un tipo de extracto etanólico tres concentraciones, tres especies bacterianas y 8 repeticiones por grupo experimental. A través del método de dilución doble seriada se determinaron las diferentes concentraciones, para la actividad antibacteriana se empleó el método de difusión en pozo. Se emplearon concentraciones de 80, 40 y 20 mg/mL. El extracto etanólico presentó actividad antibacteriana in vitro, con un promedio del tamaño los halos de inhibición para S. aureus de 21.64, 15.24 y 11.45 mm, P. aeruginosa 13.31, 12.27 y 7.35 mm, E. coli de 12.5, 11.40 y 10.6 mm para las diferentes concentraciones. Se concluye que el extracto etanólico de O. vulgare tienen capacidad antibacteriana sobre S. aureus ATCC 29213, P. aeruginosa ATCC 27853 y E. coli ATCC 25922.<hr/>The present work whose objective was to evaluate the in vitro antibacterial activity of the ethanolic extract of Origanum vulgare leaves against Staphylococcus aureus ATCC 29213, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Escherichia coli ATCC 25922. The study was experimental, 72 experimental units were used, consisting of a type of ethanolic extract three concentrations, three bacterial species and eight repetitions per experimental group. Through the serial double dilution method, the different concentrations were determined, for the antibacterial activity, the well diffusion method was used. Concentrations of 80 mg/mL, 40 mg/mL and 20 mg/mL were used. The ethanolic extract showed antibacterial activity in vitro, with an average size of the inhibition halos for S. aureus of 21.64, 15.24 and 11.45 mm, P. aeruginosa 13.31, 12.27 and 7.35 mm, E. coli 12.5, 11.40 and 10.6 mm for the different concentrations. It is concluded that the ethanolic extract of O. vulgare has antibacterial capacity on S. aureus ATCC 29213, P. aeruginosa ATCC 27853 and E. coli ATCC 25922. <![CDATA[<b><i>Rhizobium phaseoli</i></b><b> tolerant to insecticide on the growth of <i>Phaseolus vulgaris</i></b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2072-92942021000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en El género y especie Rhizobium phaseoli es usado como inoculante en la producción de Phaseolus vulgaris (fríjol), porque en los nódulos de sus raíces, establece una simbiosis para fijar el nitrógeno molecular (FBN) y suplir la demanda de nitrógeno (N) para un crecimiento sano. En el cultivo de P. vulgaris se aplican plaguicidas en el control de insectos plaga de raíz, que evitan el efecto benéfico de R. phaseoli., por lo que los objetivos de este trabajo fueron aislar y seleccionar R. phaseoli tolerante a diazinón. Para ello, R. phaseoli se creció en caldo extracto levadura manitol con diazinón y selecciono R. phaseoli tolerante al insecticida e inoculó en P. vulgaris para determinar la infectividad con base en el número de nódulos, mientras que la efectividad para la FBN en la raíz, de acuerdo al incremento en el peso fresco y seco, en la altura de la planta, y en la capacidad para degradar el diazinón. Se concluye que el R. phaseoli tolerante a diazinón fue infectivo y efectivo para el sano crecimiento de P. vulgaris.<hr/>The genus and species of Rhizobium phaseoli are useful as an inoculant for the production of Phaseolus vulgaris (beans) in the root nodules symbiotic stage fixes molecular nitrogen (FN) for supplying nitrogen (N) for healthy growth. In P. vulgaris cropping, pesticides are used to control root insects, which could reduce the beneficial effect of R. phaseoli. The purpose of this work was to isolate and select R. phaseoli diazinon´s tolerance. In that sense, R. phaseoli were cultivated in a medium mixed with diazinon in order to select R. phaseoli tolerant to the pesticide. This mutant of R. phaseoli tolerant to diazinon was inoculated in P. vulgaris the effect was evaluated 45 days later. The response of P. vulgaris was measured by the number of effective nodules at the roots, fresh and dry weight, and the height of the plant. Results showed that R. phaseoli tolerant to diazinon kept its beneficial activity for the healthy growth of P. vulgaris. It was concluded that R. phaseoli tolerant to diazinon were infective and effective for the health growth of P. vulgaris. <![CDATA[<b>Obtaining hybrids seed of melo (<i>Cucumis melo</i> L.) in greenhouse</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2072-92942021000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en La presente investigación fue realizada en Puerto La Boca, provincia Manabí, Ecuador, en el año 2019. El objetivo fue obtener semilla híbrida F1 de melón bajo condiciones de invernadero. Para el desarrollo de esta investigación se implementó en un invernadero de 500 m² una parcela en un diseño experimental de bloque completos aleatorizados con tres repeticiones y dos tratamientos (A1: plantas con poda y A2: plantas sin poda). Las variables de respuesta fueron: altura de plantas (m), diámetro de tallo (mm), número de nudos antes del fruto, número de nudos después del fruto, volumen del fruto (cm³), peso de frutos (g), número de semillas vivas, número de semillas muertas, peso de semillas con embrión (g), y una estimación del costo/beneficio mediante presupuestos parciales. Los resultados mostraron que el mejor promedio de peso del fruto, número de semillas vivas y peso de semilla viable fue para el tratamiento con poda. El análisis de presupuestos parciales mostró que la producción de semilla fue altamente rentable para los tratamientos evaluados con una relación beneficio costo B/C>1, siendo el tratamiento con poda la mejor. La poda mejoró la producción de semilla híbrida F1 de melón, asimismo mejoró la calidad de los frutos.<hr/>This research was carried out in Puerto La Boca, Manabí province, Ecuador, in 2019. The objective was to obtain hybrid F1 melon seed under greenhouse conditions. For the development of this research, a plot was implemented in a 500 m2 greenhouse in a randomized complete block experimental design with three repetitions and two treatments (A1: Plants with pruning and A2: Plants without pruning). The response variables were: plant height (m), stem diameter (mm), number of nodes before fruit, number of nodes after the fruit, fruit volume (cm3), fruit weight (g), number of live seeds, number of dead seeds, the weight of seeds with the embryo (g), and a cost/benefit estimate using partial budgets. The results showed that the best average fruit weight, number of live seeds, and viable seed weight was for the pruning treatment. The partial budget analysis showed that seed production was highly profitable for the treatments evaluated with a cost-benefit ratio B/C> 1, with the pruning treatment being the best. Pruning improved melon F1 hybrid seed production, as well as fruit quality. <![CDATA[<b>Evaluation and participatory selection of watermelon hybrids [<i>Citrullus lanatus</i> (Thunb.) Matsum and Nakai] in greenhouse</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2072-92942021000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en La presente investigación se realizó en Puerto La Boca, provincia Manabí, Ecuador, en el año 2019, con el objetivo de evaluar y seleccionar participativamente híbridos de sandía en invernadero. Para el desarrollo de esta investigación se implementó dos experimentos: en el primer experimento se realizó una parcela en invernadero bajo un diseño completamente aleatorizado con tres tratamientos (T1: Quetzalí, T2: Champagne y T3: Vanessa) y en el segundo experimento, se evaluó y seleccionó los híbridos participativamente, considerando los criterios de preferencia de los actores de la cadena de valor de la sandía (consumidores). Este experimento fue analizado en un diseño completamente aleatorizado. Las variables de respuesta fueron: peso de frutos (PF) (kg), volumen total de los frutos (VF) (cm³), criterios de preferencia (color de fruto, color de carne, sabor, dulzor, olor y venta al mercado), datos pasaporte morfológico y una estimación económica. Los resultados expusieron que el híbrido Champagne fue el mejor, en características morfológicas, agronómicas y rendimiento, sin embargo, en los criterios de preferencia y venta, los consumidores eligieron al híbrido Vanessa como la mejor. El análisis de rentabilidad, mostró que los cultivares Champagne y Vanessa fueron rentables cuando fueron comercializados (B/C>1).<hr/>The present investigation was carried out in Puerto La Boca, Manabí province, Ecuador, in 2019, with the aim of participatory evaluation and selection of watermelon hybrids in the greenhouse. For the development of this research, two experiments were implemented: in the first experiment, a greenhouse plot was carried out under a completely randomized design with three treatments (T1: Quetzalí, T2: Champagne and T3: Vanessa) and in the second experiment, it was evaluated and selected the hybrids participatively, considering the preference criteria of the actors in the watermelon value chain (consumers). This experiment was analyzed in a completely randomized design. The response variables were: fruit weight (FW) (kg), total fruit volume (FV) (cm³), preference criteria (fruit color, meat color, flavor, sweetness, smell and sale to the market), morphological passport data and an economic estimate. The results showed that the Champagne hybrid was the best, in morphological, agronomic and performance characteristics; however, in the preference and sale criteria, consumers chose the Vanessa hybrid as the best. The profitability analysis showed that the Champagne and Vanessa cultivars were profitable when they were commercialized (B/C>1). <![CDATA[<b>Effect of chewing of <i>Erythroxylum coca Lamarck</i> (Coca) on cholesterol and serum triglyceride levels in high andean people</b>]]> http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2072-92942021000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en La investigación tuvo como objetivo, determinar el efecto de la masticación de Erythroxylum coca Lamarck (Coca) sobre los niveles de colesterol y triglicéridos séricos en personas altoandinas, la población fue de 100 personas altoandinas, 50 mujeres y 50 varones como masticadores, conformando grupos control con personas no masticadoras. Previa entrevista y los exámenes de laboratorio se obtuvieron los siguientes resultados, para el grupo control: los niveles de colesterol (201.75 mg% varones y 193.50 mg% mujeres) y niveles de triglicéridos (174 mg% varones y 134 mg% mujeres). En comparación con el grupo de problema o masticadores: cuyos niveles de colesterol (155 mg % varones y 150 mg % mujeres) y niveles de triglicéridos (84 mg % varones y 55 mg % mujeres) siendo estadísticamente significativos con la prueba de ANVA y el coeficiente de correlación simple es positiva y directa. Por lo que se concluye: que las personas que realizan la masticación de hojas de coca no son obesas. Además, el extracto de hojas de coca no facilita la digestión de alimentos grasos como el colesterol y triglicéridos al inhibir la actividad enzimática.<hr/>The objective of the research was to determine the effect of chewing Erythroxylum coca. Lamarck (Coca) on serum cholesterol and triglyceride levels in high Andean people, the population was 100 high Andean people, 50 women and 50 men as chewers, forming control groups with non-chewers. After an interview and laboratory tests, the following results were obtained for the control group: cholesterol levels (201.75 mg % men and 193.50 mg % women) and triglyceride levels (174 mg % men and 134 mg % women). Compared with the problem group or chewers: whose cholesterol levels (155 mg % men and 150 mg % women) and triglyceride levels (84 mg % men and 55 mg % women) being statistically significant with the ANVA test, and the simple correlation coefficient is positive and direct. Therefore, it is concluded: that people who chew coca leaves are not obese. In addition, the extract of coca leaves does not facilitate the digestion of fatty foods such as cholesterol and triglycerides by inhibiting the enzymatic activity.